Program 2022

Konstpedagogiska projekt

Etnografiska Museet

Fånga vinden – textil workshop i Etnografiskas park
Under trädkronorna i Etnografiskas museipark skapar vi böljande flaggor och vimplar av återbrukstextil i samklang med naturen. Yinka Shonibare arbetar ofta med böljande textilier i sina konstverk och skulpturen Wind sculpture in bronze har också den vinden som tema. I workshopen arbetar vi med textilier och vind som tema. 

Torsdag – lördag kl. 15.00 i Etnografiska museets park, 30 juni till 14 augusti. 

Etnografiska föremål, konst och design
Världskulturmuseerna bjuder in till ett interaktivt samtal på Etnografiska museet. Panelen består av konstnärer i den afrikanska diasporan, som bjuds in att välja föremål ur samlingen att reflektera över tillsammans. Utgångspunkten är formatet Möte med samlingen, som utvecklats inom utställningsprojektet Afrika pågår. 

 27 augusti på Etnografiska museet

Konstfack

En interaktiv audioguide riktad till tonåringar samt digitala workshops utifrån årets konstnärskap kommer utformas av avgångselever från Konstfack.

Tekniska Museet i Stockholm

Tekniska museet kommer erbjuda en kreativ workshop riktad till familjer och unga. På workshopen kommer deltagare att få lära sig tekniker för att skapa egna mönster och upprepningar, inspirerat av de afrikanska tyger som ligger till grund för årets skulptur. Det kommer också finnas en pysselstation utomhus där förbipasserande i alla åldrar kan pussla ihop egna färggranna mönster med färggranna träbitar i olika former. Läs mer: https://www.tekniskamuseet.se/pa-gang/konstworkshop-preks/


Parallella utställningar

Liljevalchs

I nya tillbyggnaden Liljevalchs+ visas tre filmer av Yinka Shonibare CBE där konstnären har arbetat med att skapa om kända konstverk eller historiska händelser. Den första tar oss med till Gustav den III berömda maskeradbal, den andra bygger på baletternas balett Svansjön och den sista på en aria ur La Traviata. Läs mer:  liljevalchs.se/kalender/yinka-shonibare

Magasin III

I grupputställningen Valfrändskaper som visas på Magasin III ingår tre verk av Shonibare

Moderna Museet

Moderna Museet visar Yinka Shonibares installation Vasa Ship, 2004 i museets foajé. Vasa är det äldsta bevarade skeppet från 1600-talet, handelslinjernas, världsomseglingarnas, kolonialismens och slavhandelns sekel framför allt. I sin replik av skrytskeppet knyter Shonibare ihop historiska och globala trådar över oceaner och kontinenter och påminner om Sveriges roll i världen och världens roll i Sverige.


Symposium

Nationalmuseum

Yinka Shonibare är ett av samtidskonstens största namn. I år är han aktuell i Stockholm med skulpturen Wind Sculpture in Bronze I som avtäcks på Kungl. Djurgården 2 juni, beställd av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse. Länkarna till Sverige är fler än så för den brittisk-nigerianska konstnären. I Moderna Museets samlingar finns skulpturen Vasa Ship (2004) och videoverket Un Ballo in Maschera (2004). Båda verken handlar om Sveriges kungliga historia, där Shonibares estetik väcker frågor kring vad för perspektiv som förmedlas i den västerländska historieskrivningen. Med anledning av 2022 års skulptur bjuder Nationalmuseum in till ett symposium med föreläsningar och fördjupningar relaterade till Shonibares konstnärskap.

Torsdagen 1 september kl 16–18
Södra Ljusgården, entréplan Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen, Stockholm


Utsmyckning, stipendium

Handelshögskolan i Stockholm

Yinka Shonibare kommer att göra en permanent utsmyckning i ett klassrum i Handelshögskolan i Stockholm. Dessutom kommer ett Shonibare-stipendium instiftas, vilket skolans studenter under ett flertal år kommer kunna söka för att resa och tillbringa en månad på Yinka Shonibares stiftelses residens i Lagos eller Ijebu i Nigeria.


Dansperformance

Moderna Museet

Med anledning av invigningen av Yinka Shonibares offentliga skulptur Wind Sculpture in Bronxe I på Djurgården, kommer Shonibare till Moderna Museet den 1 juni, kl.16.30–18.00 för ett publikt samtal tillsammans med Lena Essling, intendent Moderna Museet och Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse. Efter samtalet uppförs ett nyskrivet performanceverk av koreograf Joakim Stephenson med kostym av Yinka Shonibare och Anna Kjellsdotter.

Drottningholms Slottsteater

Dansperformancen kommer även att resultera i en film, som spelas in på Drottningholms Slottsteater.


Invigning

Brittiska Ambassaden

H.K.H. Prins Daniel, Brittiska Ambassadören, Mrs Judith Gough, Nigerias Ambassadör i Stockholm, Mr B.B Hamman, Sara Sandström Nilsson och Yinka Shonibare CBE kommer tala på invigningsceremonien den 2 juni kl. 13:00. 

Nigerianska Ambassaden

H.K.H. Prins Daniel, Brittiska Ambassadören, Mrs Judith Gough, Nigerias Ambassadör i Stockholm, Mr B.B Hamman, Sara Sandström Nilsson och Yinka Shonibare CBE kommer tala på invigningsceremonien den 2 juni kl. 13:00. 


Utställningsområdet