Program 2022

Varmt välkomna till Prinsessan Estelles Skulpturpark sommaren 2022! I år presenterar vi Yinka Shonibare CBE. Under hela aktivitetsperioden 2 juni–25 september erbjuder vi och våra samarbetspartners ett stort antal aktiviteter. Informationen uppdateras löpande.

Guidad visning/introduktion ges varje dag kl 13.00 utan kostnad. Samling vid PREKS informationskiosk. Visningen ges på svenska eller engelska, ingen anmälan krävs. Alla besökare får PREKS katalog och konsttidskrifter. Det finns även audioguider tillgängliga dygnet runt här .

Symposium 1/9

Nationalmuseum

Med utgångspunkt i Yinka Shonibare CBEs konstnärskap och tematik arrangerar Nationalmuseum ett symposium den 1 september , med föreläsningar och panelsamtal med representanter från Etnografiska museet, Handelshögskolan i Stockholm, Moderna Museet och Magasin III Museum for Contemporary Art.

Torsdagen 1 september kl 16–18.15
Södra Ljusgården, entréplan Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen, Stockholm

Program

16:00 Introduktion och välkomsthälsning av Susanna Pettersson, överintendent Nationalmuseum och symposiets moderator.

16:10 Annika Gunnarsson, intendent Moderna Museet En introduktion till Yinka Shonibares verk i Sverige.

16:30 Salad Hilowle, konstnär. Visualisering och återskapande av arkivet.

16:50-17:00 Paus

17:00 Martina Björkman Nyqvist, forskare Handelshögskolan. Hur kom indonesiska tyger att förknippas med Västafrika? Om internationell handel och kolonisering.

17:25 Michael Barrett, intendent Statens museer för världskultur. Villkorad konst och ”det afrikanska” i Sveriges museilandskap – Under vilka villkor har ”afrikansk konst” omfamnats av svenska museer de senaste hundra åren?

17:45 Avslutande diskussion

Kl 18:00 Premiärvisning av filmen Captured Moments, 2022, 7 min

Dansen är inspirerad av Yinka Shonibare CBE’s skulptur ”Wind Sculpture in Bronze I” som ingår i Prinsessan Estelles Skulpturpark på Kungliga Djurgården. Dansperformancen visades på Moderna Museet den 1 juni 2022.
Filmen är inspelad på Drottningholms Slottsteater och introduceras av Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare på Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

Koreograf: Joakim Stephenson
Dansare: Arina Trostyanetskaya & Brittanie Brown
Kompositör: Jonas Bolin
Körledare: John Erik Eleby
Kostymdesign: Anna Kjellsdotter
Film: Palle Lindquist

Captured Moments är producerad av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och har möjliggjorts tack vare bidrag av Veronica & Lars Bane Foundation samt Hanna & Johan Thorell.

Konstpedagogiska projekt

Fånga vinden – textil workshop i Etnografiskas museipark

Under trädkronorna i Etnografiskas museipark skapar vi böljande flaggor och vimplar av återbrukstextil i samklang med naturen. Yinka Shonibare CBE arbetar ofta med böljande textilier i sina konstverk och skulpturen Wind Sculpture in Bronze I har också den vinden som tema. I workshopen arbetar vi med textilier och vind som tema.

Torsdag–lördag kl. 15.00 i Etnografiskas museipark, 30 juni till 14 augusti.

Etnografiska föremål, konst och design

Världskulturmuseerna bjuder in till ett interaktivt samtal på Etnografiska museet. Panelen består av konstnärer i den afrikanska diasporan, som bjuds in att välja föremål ur samlingen att reflektera över tillsammans. Utgångspunkten är formatet Möte med samlingen, som utvecklats inom utställningsprojektet Afrika pågår.

27 augusti på Etnografiska museet.

Konstfack

En interaktiv audioguide riktad till tonåringar samt en digital workshop utifrån årets konstnärskap har utformats av avgångselever från Konstfack.

Tekniska museet

Tekniska museet erbjuder en kreativ workshop riktad till familjer och unga. På workshopen kommer deltagare att få lära sig tekniker för att skapa egna mönster och upprepningar, inspirerat av de afrikanska tyger som ligger till grund för årets skulptur. Det kommer också finnas en pysselstation utomhus där förbipasserande i alla åldrar kan pussla ihop egna färggranna mönster med färggranna träbitar i olika former. Läs mer här

Parallella utställningar

Liljevalchs

I nya tillbyggnaden Liljevalchs+ visas tre filmer av Yinka Shonibare CBE där konstnären har arbetat med att omgestalta kända konstverk eller historiska händelser. Den första tar oss med till Gustav den III berömda maskeradbal, den andra bygger på baletternas balett Svansjön och den sista på en aria ur La Traviata. Läs mer här  

Magasin III Museum for Contemporary Art

I grupputställningen Valfrändskaper som visas på Magasin III ingår tre verk av Yinka Shonibare CBE. Representanter från Magasin III kommer även att delta i Nationalmuseums symposium den 1 september.

Moderna Museet

Moderna Museet visar Yinka Shonibare CBEs skulptur Vasa Ship, 2004 i museets foajé. Vasa är det äldsta bevarade skeppet från 1600-talet, handelslinjernas, världsomseglingarnas, kolonialismens och slavhandelns sekel framför allt. I sin replik av skrytskeppet knyter Shonibare ihop historiska och globala trådar över oceaner och kontinenter och påminner om Sveriges roll i världen och världens roll i Sverige.

Utsmyckning, stipendium

Yinka Shonibare CBE kommer att göra en permanent utsmyckning i ett klassrum i Handelshögskolan i Stockholm. Dessutom kommer ett Shonibare-stipendium instiftas, vilket skolans studenter under ett flertal år kommer kunna söka för att resa och tillbringa en månad på Yinka Shonibares stiftelses residens i Lagos eller Ijebu i Nigeria.

Dansperformance

I samband invigningen av Yinka Shonibare CBEs offentliga skulptur Wind Sculpture in Bronze I på Djurgården, hölls ett publikt samtal med Yinka Shonibare CBE, Lena Essling, intendent Moderna Museet och Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse. Se samtalet i sin helhet här.

Efter samtalet uppfördes en ny dansperformance av koreograf Joakim Stephenson inspirerad av Shonibares verk Wind Sculpture in Bronze I.

Drottningholms Slottsteater

Dansperformancen kommer även att resultera i en film, producerad av Palle Lindqvist,  som spelas in på Drottningholms Slottsteater.

Utställningsområdet

Invigning

H.K.H. Prins Daniel, Brittiska Ambassadören, Mrs Judith Gough, Nigerias Ambassadör i Stockholm, Mr B.B Hamman, Sara Sandström Nilsson och Yinka Shonibare CBE talade på invigningsceremonien den 2 juni kl. 13:00.