Wind Sculpture in Bronze I

Yinka Shonibare CBE

2022, 200 x 137 x 147 cm
Brons, lackfärg, betong
Unikt verk

Position GPS: 59.327803, 18.118753

Audioguide

Om konstverket

”Den nya skulpturen Wind Sculpture in Bronze I som är gjord specifikt för Djurgården i Stockholm är en vidareutveckling av min serie Wind Sculpture. Jag fascinerades av tanken på att tämja en vindpust och fånga den i en ögonblicksbild, att försöka fånga viktlösheten hos något så flyktigt som luft med ett medium som är så tungt och påtagligt som brons – som ju brukar betraktas som ett klassiskt material.

Mina vindskulpturer växte fram ur ett projekt jag gjorde på Trafalgar Square i London 2010, Nelson’s Ship in a Bottle. Jag bytte ut seglen på amiral Nelsons fartyg till afrikanska tyger och efter det projektet förstod jag att det var något ganska dynamiskt med seglen, som ju även symboliserar migrationen över havet. Själv är jag född i London men uppvuxen i Nigeria och sedan återinflyttad till London, så resor och migration har alltid varit en del av min historia. Vindskulpturerna är en metafor för det.

Den två meter höga Wind Sculpture in Bronze I suddar ut gränsen ytterligare mellan lätta tyger och massiva former, med abstrakta bladmönsterreliefer som upprepas över skulpturens hela yta. Det är en referens till den holländska vaxbatikens mönster – ett genomgående motiv i min konst – och verket är gestaltat som ett stort tredimensionellt tygstycke som tycks reagera på blåsten och den omgivande naturen.

Wind Sculpture in Bronze I är en renodling av idéer om identitet som en kulturell konstruktion, ett tema som genomsyrar det mesta jag gör. Hybridbegreppet är inbäddat i de holländska batiktygerna som skulpturens mönster är baserade på. Tyget tillverkades på fabriker i Holland med indonesisk batik som förlaga, såldes i Storbritanniens västafrikanska kolonier där det blev så populärt att det i världens ögon kom att betraktas som en autentiskt afrikansk produkt: det är ju en perfekt utgångspunkt för samtal om våra mångbottnade identiteter och ömsesidiga globala beroenden.”

– Yinka Shonibare CBE

 

Skulpturen är donerad av Mari & Thomas Eldered. Placerad mellan Rosendals Slott och Ståthållarängen.

Karta

Wind Sculpture in Bronze I invigdes den 2 juni 2022 av H.K.H. Prins Daniel.

Hitta till utställningsområdet