Bakgrund–framtid

Idén till skulpturprojektet på Kungliga Djurgården föddes när Kronprinsessparet var beskyddare av Umeå, Europas Kulturhuvudstad 2014. De besökte då Umedalens Skulpturpark vilket väckte ett intresse att skapa något liknande i Stockholm. Under åren 2016 – 2018 genomfördes i privat regi skulpturutställningar med Tony Cragg, Eva Hild och Jaume Plensa i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning.

Från 2020 arrangeras denna verksamhet av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse som bildades hösten 2019. Stiftelsen vill genom projektet bidra till ett allmänt ökat intresse för samtidskonst och stärka Stockholms position som en betydelsefull kulturstad i Europa.

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse kommer att utvecklas och växa organiskt och dynamiskt utifrån den samtid man befinner sig i. I närtid ligger fokus på att genomföra de temporära skulpturutställningarna på Kungliga Djurgården. Tanken är att dessa årligen återkommande temporära utställningarna ska kompletteras med en permanent del inom ett antal år. Målet är att skapa en permanent skulpturpark i Stockholm som blir ett givet besöksmål och en såväl nationell som internationell angelägenhet.

Foto: hiepler, brunier, ©2020 Alice Aycock. Courtesy of Galerie Thomas Schulte, Berlin and Marlborough Gallery, New York

Tidigare år

Under åren 2016–2018 arrangerades skulpturutställningar på Kungliga Djurgården av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning på initiativ av H.K.H. Prins Daniel.

2016

Foto: Galleri Andersson/Sandström

Tony Cragg
Född 1949 i Liverpool. Bor och
verkar i Wuppertal, Tyskland.

2017

Foto: Galleri Andersson/Sandström

Eva Hild
Född 1966 i Lidköping. Bor och
verkar i Sparsör, Sverige.

2018

Foto: Galleri Andersson/Sandström

Jaume Plensa
Född 1955 i Barcelona, Spanien
där han fortfarande bor och verkar