Aktiviteter 2023

Guidad tur / introduktion

Under hela aktivitetsperioden 30 maj–1 september erbjuds kostnadsfri guidad visning/introduktion på svenska eller engelska, dagligen kl 13.00.

Samlingspunkt PREKS informationskiosk, se karta. PREKS katalog och konsttidskrifter delas ut gratis till alla besökare.

Invigning 29 maj

Det fjärde permanenta verket i Prinsessan Estelles Skulpturpark invigdes den 29 maj klockan 13.00 av H.K.H. Prins Daniel. Övriga talare var kulturminister Parisa Liljestrand, konstnären Charlotte Gyllenhammar samt PREKS verksamhetsledare Sara Sandström. Musik framfördes av Erik Brag Månsson och Agnes Gyllenhammar Hederoth. Konferencier var Pernilla August.

Etnografiska Museet

Workshop

Etnografiska museet erbjöd den i juli en magisk vandring med inslag av berättande och skogsbad i sagolik Djurgårdsmiljö följt av en workshop för barn och vuxna där man byggde ”Rådare”, varelser inspirerade av naturen.

Läs mer på Etnografiska Museets webbplats

 

Konstfack

Hur kan vi möjliggöra att bildundervisningen speglar vad som sker inom samtidskonsten? Konstformen performance har en självklar roll inom dagens konstscen och visas på gallerier, biennaler och museer. Den kan dock kännas svår att våga sig på, både för elever och bildlärare. Att arbeta tredimensionellt och skulpturalt innebär att en kroppslig kontakt med materialet, men kroppen i sig kan också vara materialet.

Performancekonstnären och bildpedagogstudenten Naelu har i sitt examensarbete på Konstfack, i samarbete med Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och Etnografiska museet, undersökt masken som redskap för performancekonst i bildundervisningen. >>

Appen Kungliga promenader – konstpromenaden

Mobilapp

Appen Kungliga promenader finns att ladda ned kostnadsfritt på App Store och Google Play. Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder.

Nationalmuseum

Konstnärssamtal

Den 21 september kl 18.00 hölls evenemanget I samtal med Charlotte Gyllenhammar, ett konstnärssamtal mellan Per Hedström och Charlotte Gyllenhammar.

Riksidrottsmuseum / Konsthall 16

I anslutning till Charlotte Gyllenhammars presentation i Prinsessan Estelles Skulpturpark 2023 visades under sommaren ett av hennes verk ur Tore A Jonassons stiftelses samling på Galleriväggen i Riksidrottsmuseum/Konsthall 16.

Charlotte Gyllenhammars verk med den dubbeltydiga titeln Unstable är en starkt förstorad stillbild ur en film med samma titel vilken förmedlar en känsla av både kontroll och instabilitet. Filmen gjordes till Kulturhuvudstadsåret i Stockholm 1998, och den projicerades då i stor skala på Skatteskrapan nattetid. Tio år senare tog hon fram ett urval stillbilder ur filmen, varav ett ingår i Tore A Jonassons stiftelses samling.

Läs mer på Riksidrottsmueums webbplats

Statens konstråd / Stockholm konst

Dö för Dig är tillbaka – Charlotte Gyllenhammar uppför ny version av den uppochnedvända eken ovanför Drottninggatan. Verket visas 8 september–20 oktober 2023. 

För 30 år sedan möttes många av en spektakulär syn när de promenerade på Drottninggatan, vid Sergels torg i Stockholm – en uppochnedvänd ek som hängde mellan husen. Eken var ett av konstnären Charlotte Gyllenhammars allra första konstverk, Dö för Dig, och fick många att möta konst på ett nytt sätt.

Den 8 september invigdes en ny version av konstverket, Dö för Dig/Slå rot, 2023, i ett samarbete mellan konstnären, Statens konstråd och Stockholm konst på samma plats som för 30 år sedan.

Läs mer på Statens konstråds webbplats

Stockholm konst

Tekniska Museet

Historieberättande och perspektiv med parallax

Onsdag–söndag mellan 5 juli och 20 augusti i utställningen Galleri AI på Tekniska Museet.

Årets workshop för barn och barnfamiljer är utformad för att utveckla deras kreativitet och lära dem om de konstnärliga formerna av skulpturerna i parken, teknikerna de är gjorda med samt berättandet i det konstnärliga komponerandet.

Vi använder oss av den så kallade parallax-effekten för att utforska skalor och perspektiv. I workshopen får barnen välja en figur som skärs ut i trä i vår laserskärare. Barnen får rita på träsiluetten och tänka ut en kort storyboard för karaktären. Figuren placeras sen framför eller mellan några färdiga bakgrunder, se exempelbild nedan. När ett foto sen tas så skapas en synvilla av att bakgrunden är långt bort, medan figuren ser nära ut på grund av de olika skalorna. Detta trots att bakgrunderna och figuren är mycket nära varandra i verkligheten. Det blir även en lek med 2D och 3D – hur kan ögat uppfatta något som är lager av 2D som 3D?

Mer information på Tekniska Museets webbplats

Konstnärssamtal

Konstnärssamtal mellan Charlotte Gyllenhammar och Calle Carboni arrangerat av Brillo Vox – se det i efterhand här.