Aktiviteter 2022

Under hela aktivitetsperioden 2 juni–25 september erbjöds kostnadsfri guidad visning/introduktion på svenska eller engelska, dagligen kl 13.00.

PREKS katalog och konsttidskrifter delades också ut gratis till alla besökare.

Invigning 8 juni

För första gången kunde en fysisk invigning genomföras. H.K.H. Prins Daniel, Brittiska Ambassadören, Mrs Judith Gough, Nigerias Ambassadör i Stockholm, Mr B.B Hamman, Sara Sandström och Yinka Shonibare CBE talade på invigningsceremonien den 2 juni kl. 13:00.

Konstnärssamtal 1 juni

I samband invigningen av Yinka Shonibare CBEs offentliga skulptur Wind Sculpture in Bronze I på Djurgården, hölls ett publikt samtal med Yinka Shonibare CBE, Lena Essling, intendent Moderna Museet och Sara Sandström, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse. Se och lyssna på samtalet i sin helhet här.

Foto: Samuel Voight Lind.

Konstnärssamtal 31 maj

Vid förhandsvisningen för press den 31 maj hölls ett konstnärssamtal mellan Yinka Shonibare CBE och stiftelsens verksamhetsledare Sara Sandström.

Foto: Jan Watteus.

Symposium 1 september

Med utgångspunkt i Yinka Shonibare CBEs konstnärskap och tematik arrangerade Nationalmuseum ett symposium den 1 september , med föreläsningar och panelsamtal med representanter från Etnografiska museet, Handelshögskolan i Stockholm, Moderna Museet och Magasin III Museum for Contemporary Art.

Dansperformance – Captured Moments

I samband invigningen av Yinka Shonibare CBEs offentliga skulptur Wind Sculpture in Bronze I på Djurgården, hölls ett publikt samtal med Yinka Shonibare CBE, Lena Essling, intendent Moderna Museet och Sara Sandström, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse på Moderna Museet.
Se samtalet i sin helhet här.

Efter samtalet uppfördes en ny dansperformance av koreograf Joakim Stephenson inspirerad av Shonibares verk Wind Sculpture in Bronze I.

Dansperformancen resulterade i filmen Captured Moments, producerad av Palle Lindqvist,  som spelades in på Drottningholms Slottsteater och som visats på SVT.

Film – Captured Moments

2022, 7 min.
Dance performance, film.

Koreograf: Joakim Stephenson

Dansare: Arina Trostyanetskaya & Brittanie Brown
Kompositör: Jonas Bohlin
Körledare: John-Erik Eleby
Kostymdesign: Anna Kjellsdotter
Film: Palle Lindqvist

Dansperformancen har möjliggjorts tack vare bidrag av Veronica and Lars Bane Foundation, Johan och Hanna Thorell.

Captured Moments belönades med silver på Screen Dance festivalen i april 2023 och visades i juni 2023 på American Dance Film Festival i North Carolina. Filmen går att se i sin helhet på SVT Play här (enbart i Sverige).

Kostymerna från performancen har donerats till Moderna Museet och ingår nu i deras samlingar.

Parallella utställningar

Liljevalchs

I nya tillbyggnaden Liljevalchs+ visades tre filmer av Yinka Shonibare CBE där konstnären har arbetat med att omgestalta kända konstverk eller historiska händelser. Den första tar oss med till Gustav den III berömda maskeradbal, den andra bygger på baletternas balett Svansjön och den sista på en aria ur La Traviata. Läs mer här

Magasin III Museum for Contemporary Art

I grupputställningen Valfrändskaper som visades på Magasin III ingår tre verk av Yinka Shonibare CBE.

Moderna Museet

Moderna Museet visade Yinka Shonibare CBEs skulptur Vasa Ship, 2004 i museets foajé. Vasa är det äldsta bevarade skeppet från 1600-talet, handelslinjernas, världsomseglingarnas, kolonialismens och slavhandelns sekel framför allt. I sin replik av skrytskeppet knyter Shonibare ihop historiska och globala trådar över oceaner och kontinenter och påminner om Sveriges roll i världen och världens roll i Sverige.

Utsmyckning / stipendium

Yinka Shonibare CBE har gjort en permanent utsmyckning i ett av Handelshögskolans klassrum i Stockholm. Dessutom har ett Shonibare-stipendium instiftats, vilket skolans studenter under ett flertal år kommer kunna söka för att resa och tillbringa en månad på Yinka Shonibares stiftelses residens i Lagos eller Ijebu i Nigeria.